Gezondheid Persoonlijk

Mijn dagindeling

18 juli 2015

Hoe ziet de dag van een chronisch ziek persoon eruit? Ik dacht het is wel leuk om jullie te laten zien hoe mijn dagen eruit zien. Ik denk dat voor veel mensen mijn dagen een beetje vreemd zijn. Mijn dagen zien er heel anders uit dan de dagen van mijn gezonde leeftijdgenoten. Ik heb geen verplichtingen meer, want ik moest helaas door mijn gezondheidsproblemen stoppen met studeren en werken. Mijn agenda is helemaal leeg op doktersafspraken na. Eigenlijk ziet elke dag er een beetje hetzelfde uit. Dus bij deze laat ik jullie een kijkje nemen in een dag van mij.

 

09.00 uur

Wakker worden: Ik sta elke dag rond dezelfde tijd op. Soms iets eerder, soms iets later. Ik slaap nooit lang uit, omdat ik mij ’s ochtends vaak het beste voel. De ochtenden zijn voor mij de leukste momenten van de dag. Ik ben dan ook echt een ochtendmens.

Ontbijten: Voordat ik kan ontbijten, moet ik eerst al mijn pillen, druppels en poeders innemen. Daar ben ik altijd wel even mee bezig. Als dat is gebeurd, dan maak ik mijn ontbijt klaar. Meestal eet ik havermoutpap met sojamelk en vers fruit. Heerlijk! Als mijn havermout staat de pruttelen op het vuur, dan neem ik een lepel gebroken lijnzaad, eet ik een kiwi en drink ik een groot glas lauw water met citroensap. Dit doe ik elke dag, omdat dit goed is voor mijn spijsvertering en het helpt je lichaam op gang te komen.P1100145

10.00 uur

 Ik vind dit altijd het leukste tijdstip van de dag, omdat ik mij dan vaak het beste voel. Ik ga bijvoorbeeld afspreken met vrienden, schrijven voor mijn blog of zelfs even de deur uit. Ik plan ook altijd al mijn doktersafspraken in de ochtend. Vrienden en familie weten dat als ze met mij willen afspreken dat het eigenlijk alleen ’s ochtends kan. Dat maakt het soms nog wel lastig, maar gelukkig houden ze er rekening mee. Ik vind het altijd super leuk als er iemand op bezoek komt. Dan is mijn dag al goed.

 

12.30 uur

Lunchen: Ik eet altijd op dezelfde tijden, omdat ik anders problemen krijg met het innemen van mijn medicijnen. Ik moet namelijk vier keer op een dag pillen, druppels en poeders innemen. Ik lunch meestal met een restje van de vorige dag of ik maak iets makkelijks klaar. Het moet niet te moeilijk zijn, want rond dit tijdstip kak ik vaak in.

 

13.00 uur

Rond dit tijdstip begint mijn lichaam vaak het op te geven. Ik voel dat altijd aankomen en dat is echt een heel naar gevoel. Ik word dan steeds vermoeider, mijn pijn neemt toe en ik word soms duizelig en wiebelig op de been. Meestal ga ik dan eerst even in bad. Warm water helpt tegen de spierpijn in mijn armen en benen. Daarna moet ik toch echt mijn bed in. Op goede dagen kan ik dan een boek lezen of een film of serie kijken. Op mindere dagen is zelfs dat te zwaar. De middagen gaan dan ook erg langzaam. Ik zou zo blij zijn als er ooit een dag komt dat ik ’s middags niet op bed hoef te liggen. Die dagen heb ik wel gehad, maar helaas is dat alweer maanden geleden.

 

17.30 uur

Mijn moeder komt thuis van het werk en begint met koken. Ik beslis altijd wat we gaan eten en schrijf het boodschappenbriefje. Mijn moeder doet altijd de boodschappen. Heel soms ga ik mee, alleen als ik me een beetje goed voel. Mijn moeder vindt het heel handig dat ik uitzoek wat we gaan eten. Ik weet namelijk het beste wat ik wel en niet mag eten. Daarbij vind ik het leuk om te kijken wat we allemaal kunnen eten. Ik heb zo echt mijn passie voor voeding ontdekt.

 

18.00 uur

Avondeten: Ik ben altijd blij als het weer tijd is om te eten. Ik hou echt van eten! En ik kikker vaak op na het avondeten. Ik probeer ook altijd na het avondeten uit bed te blijven. Dan ga ik bijvoorbeeld even schilderen of op internet rondneuzen.

 

20.30 uur

Ik kijk vaak tv met mijn ouders en soms is Niels er ook. Ik ben altijd blij als ik van mijn bed verplaatst ben naar de bank. Dat zie ik toch als een verbetering. Ik tuur op een dag heel veel naar een beeldscherm: tv, tablet of laptop. Dat vind ik eigenlijk best saai, maar het is beter dan niets doen. Ik hoop dat ik in de toekomst weer wat meer kan ’s avonds en dat ik dan ook af kan spreken met vrienden en wat vaker de deur uit kan.

 

22.00 uur

Naar bed: Tijd om te gaan slapen. Ik ga altijd rond hetzelfde tijdstip naar bed. Ik heb echt een bepaalde structuur op een dag. Ik eet en slaap altijd rond dezelfde tijd. Als je ziek bent is het extra belangrijk om een ritme te hebben. Voordat ik ga slapen, schrijf ik altijd even in mijn eetdagboek. Ik hou elke dag bij wat ik eet, omdat het dan makkelijker is om te zien of ik alle voedingstoffen wel binnenkrijg. Gezonde voeding is heel belangrijk tijdens de behandelingen. Daarna lees ik een paar hoofdstukken in een boek. Vroeger las ik nooit boeken, maar sinds mijn gezondheid zo verslechterd is verslind ik ze echt. Na het lezen is het tijd om te slapen. Ik lig meestal een tijdje wakker door de pijn en de vermoeidheid. Ja, je kan te moe zijn om te slapen. Heel irritant!

Dus zo zien mijn dagen er een beetje uit. Dit is niet altijd zo geweest. Een paar jaar geleden kon ik veel meer. Toen was ik nog druk bezig met studeren en leuke dingen doen. Beetje bij beetje zijn er dingen afgevallen en ik kan steeds minder. Dat gebeurd niet op één dag en daardoor heb je het in eerste instantie niet eens zo door. Achteraf denk je dan ‘zo mijn dagen zijn echt heel erg veranderd!’ Ik hoop dat ik in de toekomst weer dingen op kan pakken. Dit zal niet allemaal in een keer kunnen, maar ik hoop dat ik beetje bij beetje weer steeds meer dingen kan op een dag. Dat zou echt geweldig zijn. Op dit moment ben ik hiervoor hard aan het werk. Ik moet nog even doorzetten en hopelijk helpen de behandelingen mij en ben ik in de toekomst weer een gezond mens. Hoe een vriendin van mij het ooit zei: ‘de oude Ankie, alleen dan de verbeterde versie’. Ik kan echt niet wachten! 🙂

xx anke

You Might Also Like

4 comments

 • Reply Annie 20 juli 2015 at 16:15

  Nou ik ook niet hoor. ondanks je CVS ben je een harde werker, hou vol stap 8 nadert.

  • Reply AnkevandenBos 24 juli 2015 at 15:40

   Bedankt voor de reactie Annie. Ja ik moet nog even flink doorzetten. Hopelijk bijna klaar met stap 7.

 • Reply Michèle 26 juli 2015 at 19:09

  Wat grappig, jouw dagindeling lijkt bijzonder sterk op die van mij. Ik heb geen CVS, maar sarcoïdose. Dat geeft soortgelijke klachten. Sterkte met (hopelijk) aansterken en het een plekje geven.

 • Reply De Chronisch Zieken Tag 18 augustus 2016 at 17:11

  […] heb ooit een blogpost geplaatst over mijn dagindeling. Dit is alweer een jaar geleden. Ik heb hem net even doorgelezen. En hé, mijn dagen zien er nu […]

 • Geef een reactie